Često postavljena pitanja

Da li je potrebna konstantna sunčeva svetlost da bi solarni paneli proizvodili električnu energiju?

Ne, naši solarni paneli i fotonaponski sistemi rade u svim vremenskim uslovima tokom cele godine. Leti, kada je sunčano vreme, proizvodiće više električne energije, dok će zimi i tokom oblačnih dana takođe proizvoditi električnu energiju samo u manjim količinama.

Koliko dugo traje montaža fotonaponskog sistema?

Sama montaža fotonaponsko sistema traje od 1-7 dana u zavisnosti od njegove veličine, terena i sl. Sam proces pribavljanja svih potrebnih dokumenata traje duže i zavisi od elektrodistribucije.

Da li samostalni fotonaponski sistemi akumuliraju električnu energiju i kada je isključen glavni prekidač na komandnom ormanu?

Da, akumuliraju. Dakle ukoliko niste u vašoj kući ili vikendici i isključite glavni prekidač na komandnom ormanu, fotonaponski sistem će nastaviti da alumulira električnu energiju tako da ćete imati električne energije kada se vratite. Kada je prekidač isključen zapravo se samo prekida strujno kolo koje dovodi električnu energiju do utičnica tj. krajnjih potrošača, dok fotonaponski sistem nastavlja neometano i potpuno bezbedno da radi.

Koja je razlika između monokristalnih i polikristalnih solarnih panela? Koji su bolji?

Na prvi pogled razlika izmedju monokristalnih i polikristalnih solarnih penela je u boji. Monokristalni solarni paneli su tamno crne boje dok su polikristalni plave boje. Monokristalni solarni paneli imaju za nijansu veću efikasnost od polikristalnih solarnih panela ali i veću cenu.Zbog svoje veće efikasnosti monokristalni solarni panel iste snage zauzima više prostora nego polikristalni. Monokristalni solarni paneli su se pokazali dobro u uslovima kada ima dosta sunčeve svetlosti ali kada nije previse toplo, dok su polikristalni solarni paneli bolji kada je visoka temperatura, kao i u uslovima smenjene svetlosti(hladovina, večernji časovi…). Takodje i cena ide u prilog polikristalnim solarnim panelima. Iako se ne može generalno reći koja vrsta solarnih panela je bolja, za klimatske uslove u Srbiji može se reći da su pogodniji polikristalni solarni paneli.

Da li je isplatljivo instalirati fotonaponski sistem?

Isplatljivo je u potpunosti. Elektrodistribucija otkupljuje električnu energiju proizvedenu putem fotonaponskih sistema po povlašćenim cenama. Ovo omogućuje da se investicija u mrežno povezani fotonaponski sistem u potpunosti isplati za 5-7 godina.

Koliko su česti kvarovi fotonaponskih sistema?

Fotonaponski sistemi, kao i svaki drugi sistemi zahtevaju održavanje i servisiranje sa vremena na vreme ali to je zaista minimalno dok su kvarovi retki.

Da li su fotonaponski sistemi bezbedni?

Da, u potpunosti su bezbedni i pouzdani. Fotonaponski sistemi nemaju pokretne delove niti emituju bilo kakve toksične materije.

Koliki je radni vek fotonaponskog sistema?

Radni vek fotonaponskih sistema je 25 godina.

Besplatna procena uštede uz pomoć naših sistema